Merhabalar bu yazımla yeni bir seriye adım atmış oluyoruz. Unity ile artırılmış gerçeklik konularında öğrendiklerimi yazıcam. Faydalı olması dileğiyle 🙂

Tüm anlattıklarım Video halinde Hazıladım dilerseniz izleyebilirsiniz, ama ayrıntılı olarak da yazdım.

Öncelkle Unity ile artırılmış gerçeklik uygulamaları yapabilmemiz için iki adet araca ihtiyacımız var.

1-Unity

2-Vuforia

 



Vuforia Unity içerisinde artırılmış gerçeklik uygulamalarını kolaylıkla uygulayabileceğimiz bir eklentidir.

https://developer.vuforia.com/ adresinden en son sürümü ücretsiz ve zahmetsiz bir şekilde indirilebilmektedir. Yalnız tek şartı üyelik  ve sadece 5 adet API Key vermesidir.

Unity ile artırılmış gerçeklik projelerinde Vuforia’nın bize çok yardımı olacak resimlerle inceleyelim.

vuforia3Üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra sırasıyla Develop>Licence Manager kısmına giriyoruz ve karşımıza böyle bir sayfa çıkıyor.

Buradan Yeni License Key ekliycez ve daha sonra projemizde kullanıcaz. Buradan istediğimiz bir isim giriyoruz Mobile diyoruz ve Starter seçiyoruz çünkü lisans parazı ödemek istemiyoruz.

Yalnız dikkat edilesi husus burada yalnızca 5 adet anahtar veriyor.

 

Lisansları kabul edipdevam ettiğimizde yeni proje anahtarımız oluşmuş olacak.

vuforia7

 

Tekrardan Vuforia’ya gelicez ama şimdilik ayarlamalarımız yeterli. Şimdi projemize import edeceğimiz Vuforia’yı indirmemiz gerekiyor. Bunu da Download butonuna tıklıyoruz. Daha sonda açıklan sayfada For Unity kısmına tıkladığımızda indirme işlemi başlamış olacak

vuforia8

.

 

Bu kısımda Unity’e giriş yapacağız ve Unity içerisindeki ayarlamaları yapacağız. Daha sonra Image Target eklemek için yine Vuforia sitesine geleceğiz.

unity1

Unity de Yeni proje oluşturuyoruz 3D olmasına dikkat edin.

unity2

Oluşturduğumuz proje Augmented Reality bazlı olacağından Main Camera ve Directional Light’a ihtiyacımız yok o yüzden onları kaldırabiliriz.

unity3

 

Daha sonra indirdiğimiz Vuforia eklentisini projemize eklemek için Assets>Import Package>Custom Package yolunu izliyip en son indirdiğimiz .Unitypackage uzantılı dosyanın adresini veriyoruz.

unity5

Şimdi Vuforia eklentisinin araçlarını kullanmaya başlıyoruz. Proje kısmından Import ettiğimiz Vuforia dosyanın içersindeki klasörleri görüntüleyelim.

Bu klasörlerin içerisinde Prefabs klasörü bizim araçlarımızın bulunduğu klasör.

unity6

Prefabs klasörü içerisinde bulunan AR Camera (Augmented Reality Camera) bizim için önemli çünkü bunu main kameramız olarak sahnemize taşıyoruz.

unity7

Ardından Image Target projemizde AR Cameramızın tanıyacağı target’ları içerir. Onu da sahnemizde kameramızın altında kamera bakış açısına girebileceğk şekilde taşıyacağız.

unity8

Bu kısımda AR Cameramıızn içerisinde Vuforia’dan aldığımız API key olmalı yoksa çalışmaz. Tekrar Vuforia sitesine geliyoruz ve Develop>License Key diyoruz.

vuforia9

vuforia10

Oluşturduğumuz Licence key sekmesinde oluşan Key’i kopyalayıp AR Camera seçili iken Inspector sekmesinden API Key kısmına yapıştırıyoruz.

unity9

 

 

App key ‘i tanımladıktan sonra Projemize eklediğimiz Image Target için veritabanı ekmemiz gerekiyor. Bunu da yine Vuforia sitesinden gerçekleştireceğiz.




Develop kısmından Target Manager sekmesine geliyoruz

vuforia5

Daha sonra Add Database kısmına tıklayıp bu kısımdan yeni bir Veritanaı ekmemiz gerekiyor.

vuforia6

Eklenen yeni veritanbanının ardından bu veritabanı içersinde target oluşturacağız bu işlemi de veritabanımıza tıklıyoruz.vuforia13

Add Target kısmından yeni bir target oluşturma ekranını dolduracağız.vuforia14

Bı kısımda Width değerini resmimizin boyutuna göre vermemiz önemlidir.

vuforia15

 

Eklediğimiz target Rating olarak 5 yıldız almalı yoksa AR Camera güzel tanıma gerçekleştiremez ve projemizde tanınmaz.

Daha sonra Download Dataset diyerek oluşturduğumuz target dosyasını Unity seçerek bilgisayarımıza indiriyoruz. Daha sonra Daha sonra projemize import edeceğiz.

vuforia16

unity10

Projemize import ettikren sonra AR Camera’nın Inspector menüsünden Database load Behavior kısmında import ettiğimiz DataSetimizi aktif hale getiriyoruz.

unity12

Daha sonra Image Targetı seçip Inspector ekranında Image Target’ımızı eklediğimiz Dataset olarak seçiyoruz.unity13

 



Bu kısıma kadar herşey tamamlandı. Şimdi ise son adım olan Targetimizi gördüğünde 3 boyutlu bir cisim çıkarmasını istiyoruz. Ve sağ tıklayıp basit bir 3 Boyutlu cisim seçiyoruz.unity14

Ve projemizi windows platformunda çalıştırıyoruz.run1

Projemiz çalışıyor şimdi projemizi istediğimiz bir platforma export edebiliriz.