Heroku nedir ? Nasıl kullanılır ? Heroku da instance açmak ve Heroku da Node js makinesi oluşturmak ve Heroku ya bağlanmak gibi soru ve konuların cevabını bu seride bulabilirsiniz.
Heroku , bilindiği üzere kullanıcılarına free hosting hizmeti veren firmalardan bir tanesidir. Her ne kadar bizler yalnızca herokuyu ücretsiz hosting ile tanıyor olsak dahi herokunun bir sürü tarifesi ve pro hizmeti bulunmaktadır. Fakat bizlerin ilk olarak deneyimleyecği kısım heroku içerisinde bir makine açmak ve bu makineye bağlanmak olacaktır.

Bilindiği üzere her yazılımcının ihtiyacı yaptıklarını göstermek veya aklında var olan yeni projesi için bir hosting temin etmektir. Kimimiz ticari kaygılar ile kimimiz ise kendini geliştirmek genç nesillere yeni bişeyler üretebilmek açısından bu ihtiyaç ile zaman zaman karşılaştık. Heroku tam da bu kısımda karşımıza çıkıyor.
Diyelim ki aklınıza bir mobil uygulama fikri geldi ve hemen sıyırdınız kolları ben bunu hemen yapmalıyım dediniz ve başladınız kodlamaya. Ufak bir backend işiniz var hemen node.js ile halledeyim dediniz ve kendinize bir playground aramaya başladınız. İşte bu kısımda bir server a ihtiyacınız olacak zira uygulamanınzın bir servise bağlanması ancak bu şekilde gerçekleşebilicek.
Ya da bir sunum’ a gideceksiniz ve sunum içerisinde demo yapacak ve kısa bişeyler göstereceksiniz. Sunumun en sonunda yapacağınız demoya o anda salonda bulunan herkesin ya da bakmak isteyenlerin incelemesini istiyorsunuz. Veya bir github hesabınız bulunyor ve orada hemen Readme.md dosyasında bir projenin demosunu yayınlamak istediğiniz. Bu gibi durumda kendinize ait bir makine yok ise heroku vb platfomlar biçilmiş kaftandır. Yalnızca Push heroku, heroku open 🙂

Yalnızca ücretsiz özellikleri bulunmayan heroku yu isterseniz ücretli versiyonlar ile de kullanabilirsiniz. Tabi ki daha hızlı olacağını yalnızca göz yordamı ile yaptığım ilk kullanım deneyimlerimden bile söylebilirim.
Eğer bu arkadaşın ne iş yaptığını buraya kadar anladıysak elimize geçen bir projenin heroku ya nasıl deploy edildiğini de anlatarak yazıyı tamamlayalım. Heroku aslında pipeline tarzında çalışan bir deploy mekanizmasına sahip. Bu çok hoş bişey. Yani kısaca siz bişeyler commit edip pushladıktan sonra anında değişiklik yaptığınız kısımda o değişikliği görmüş oluyorsunuz.

Önce sizin sahip olmanız gereken birşey var (heroku hesabını zaten aldığınızı varsayıyoruz bildiğiniz next next next işte..)
Heroku ya Bağlanmak | HEROKU CLI
Bu arkadaşa sahip olmalısınız yoksa öyle fık fık deploy işlerini kolay yapamazsınız. Zira yapılan push işlemleri zannettiğiniz github hesaplarına gitmiyor herokuya özel olan reponuza gidiyor. O halde,
https://devcenter.heroku.com/articles/heroku-cli buradaki web sayfasından cihazınız ile uyumlu sürümü indirerek başlayablirsiniz.

eğer ki heroku cli bilgisayarınıza kuruldu ise bu kısımdan sonrasını terminalden (mac + linux) devam edebiliriz. Bu kısımda baplı bulunduğunuz heroku hesabı ile cihazınızı eşlemek için,
heroku login
komutu bizleri karşılıyor. Ve bu komut ile hesabımıza giriş yapmış olıyoruz. Akabinde oluşturmak istediğimiz proje ismimiz ile birlikte herokuya müracat ediyoruz ki onun da mevzuatı şu şekide.
heroku create <app-name>
Ve aslında normal olarak öğreneceklerimiz bitiyor 🙂 Gerisi zaten bilinen şeyler.
Proje için bir git dosyası oluşturuyoruz. Projenin remote adresi ile bile uğraşmadan projemizi olduğu misal herokuya gönderiyoruz.
şöyle ki
git init
ile git dosyası oluşturduk.
git commit -am 'commit mesajımız'
ile everest skobunda değişikliklerimizi ne var ne yok ekledik.
git push heroku master
işte can alıcı kısım burası !
Bu kısımda projemizi herokuya gönderdik. Üstelik son oluşturduğumuz proje içine gitti ve hemen altında bize bir link veriyor kardeşim bak buradan açabilirsin diye..
İsterseniz linke aldırmayıp sizler,
heroku open
yaparak kolay yoldan açtırmış olabilirsiniz.