Merhabalar bu yazı ile başlayan yazı dizisinde Arduino üzerinde basit örnekler gerçekleştircez.LogoArduino
Peki Nedir bu Arduino ?

Arduino, açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici kartıdır. Ana MCU, Atmel tabanlıdır. (MCU’ya önceden bir mini program – bootloader yüklenmiştir). Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.




Bu kadar popüler olmasının bir kaç nedeni vardır. Bunlar:Açık kaynak kodludur. (Devre şemasından, programlama arayüzüne kadar…)Program geliştirmek basittir. Gerçekten çok basittir. Aynı kart üzerinden hem programlanır hem test edilebilir.Arduino’da kullanılan programlama dili de basittir. Bolca örneği mevcutturVe bana göre en önemlisi çok yaygın kullanıcısı mevcuttur. Yani büyük olaslıkla yapmak istediğiniz projelerin benzerleri de önceden yapılmıştır. Diğer proje yapımcılarıyla daha kolay bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

Demiş alıntıda.

Bizde Arduino’yu bazı basit projelerimizde mikrodenetleyici olarak kullanıcaz. Ledler, Potansiyometreler, LCD ekranlar vs örnekler ile kullanımına ışık tutuyor olacağız.

Elinizde bir adet Arduino var ne yapacağınızı bilmiyor musunuz. O zaman tabi ki de en kolay ve zahmetsiz uygulamalardan başlayacağız. Bir devrin kurtarıcısı acaba çalıştı mı çalışmadı mı diye test amaçlı projelerimizde daha sonra sık sık kullanacağımız LED’lerden bahsediyorum tabi ki 🙂

Şimdi elimize aldığımız Arduino ile çok basit bir devre yapıcaz. İçerisinde 1 adet LED ve 1 Adet Direnç bulunucak.

Basitçe devremizin fritzing çizimine bakıcak olursak,

parpadeo_2

Şeklinde bağlayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken husus LED’in bacakları ve neden direnç kullanıyoruz.

LED yani “Light Emitting Diode” kelimesinin kısaltılmışı olan elektronik devre elemanı basit bir şekilde “Diyot“tur. Ve yalnızca tek yönde akım geçirmesi ile bilinir. Bu konumda bizlerin LED’lerimi projelerimize nasıl dahil edeceğimizde merak konusu oluyor çünkü iki bacağından hangisini artıya bağlayacağız ?

Bu konumda LED’in bacakları bize kopya veriyor yani kısa ve uzun olarak ayrılıyorlar. Ve uzun olan (+)

oluyor şekildeki gibi.51f1d3a2ce395fd720000008

Ama şayet LED’imiz daha önce kullanılmış ve bacakları kesilmiş ya da herhangi bir sebepten ötürü bacakları eşit uzunlukta ise yakından bakıyoruz.

Bu durumda da LED içerisinde ki kısa kısımın yakın olduğu bacak (+) oluyor diğer kısım ise (-). Aynen oda şekilde görüldüğü gibiled1a

Dirençlerin böyle bir derdi yok her iki bacağından da bağlamanız halinde aynı performansı verecektir.

Burada dirence neden ihtiyacımız var verelim gücü yansın işte diye düşünce olabilir 🙂

Onu da şöyle açıklayalım. LED’ler belli bir Voltajda çalışan devre elemanlarıdır. Yani,

  1. Kırmızı LED 2,20 Volt
  2. Yeşil LED 3,30 Volt
  3. Mavi ve Beyaz LED 3,40 Volt gerilimle çalışır.

Bu durumda biz projemizde Kırmızı LED kullanıdığımız için 2,20 Volt eşiğini geçmemiz gerekiyor. Fakat Arduino pinleri 40mA ve 5 Volt ile çalışır. Bu değerler de LED’lerimize yüksek geleceğinden hasetlerinden çıtır çıtır yanacaklar 😀

Bizde bir adet direnç kullanarak elektriğin en temel kanunu olan V=i*R ilkesinden seri bağlı direnç ile LED e giden Voltajı düşürüyoruz.

Tabi kullancağımız direncin de bir adabı var. Dirençlerde çok asil devre elemanları öyle her direnç her yere uymaz 🙂

Dirençlerin üzerinde bulunan renkler aslında onları süslemek farkedilmelerini sağlamak için çizilmiş şeyler değiller. Her rengin bir anlamı var. Şekilde inceleyelim direnc-syiha341

Fakat hemen “hepsini ezberliycez mii :O” demeyin bununda kolayı var tabi internette ufak bir arama ile bulabilirsiniz.

2_1_665

 

Evet Arduino’muzun 13. Pinine bağladık herşey tamam bilgisayara taktık ama çalışmıyor bi terslik var bu işte diye düşünmeyin zira Mikrodenetleyici ile çalışıyoruz ve içeriğinde nasıl çalışacağına dair bilgisi olması lazım.Bizse bu bilgileri ona vermedik.

Bu konumda hemen Arduino sitesine gidiyoruz.

Bilgisayarımıza uygun olan Arduino IDE yazılımını indirip yönetici olarak kur yetkileri ile kuruyoruz.

ard1

Eğer tüm Driverları kurulmuş ve herşeyi doğru yapmışsak karşımıza böyle bir ekran açılıyor. Ve hoşgeldiniz artık giriş yaptınız.

Bu kısımda amanın kod :O Ben nasıl yazıcam hiç yazmadım ya da ben bunun Syntax’ini bilmiyorum nereden öğreneceğim gibi şeyler düşünmeyiniz çünkü Web üzerinde Arduino ile yapılmış çok örnekler var bunlara bakarak bile öğrenilebilir zira kodları pek basit. Ama tabi ki ilk açıklamaları yapacağım.

Buradaki Void Setup() kısmı program ilk çalıştığında yalnızca birkez çalışacak kısım. Yani örnek vericek olursak bu kısımda pin işlevlerini ve değişken tanımlamalarını verebiliriz.

İkinci kısım olan Void Loop() kısmında ise adından da anlaşılacağı üzere döngülerimizi yazıyoruz. Yani yazdığımız programın devamlı bir döngü içerisinde çalıştıracağı kodlar.Örnek olarak bir LED’in yanıp sönmesini verebiliriz.

Biz sadece yanan bir LED yapacağımız için bu kısımda setup kısmında pin işlevini, loop kısmısında ise LED’imize daimi yanması için enerji vereceğiz ve seyredeceğiz. Tabi ki ilk defa gerçekleştirilen örneğin tadı hepsinden başka.

şimdi bu kısımda yazacağımız kodlar,

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:

  pinMode(13,OUTPUT);//bu kısımda pin işlevini tanıttık yani 13. pinden çıkış verdik

}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
  digitalWrite(13,HIGH); //bu kısımda ise high verdik, digital olarak 1 anlamına gelir.
}

 

IMG_3063

Ve LED’imiz yanacak hemen söndürmeyin, ilk LED’iniz ise keyifle izleyin 🙂

Bir sonraki örnekte buluşmak üzere 🙂