Merhabalar,

Bu yazı dizisinde sizlere Angular.js den sonra tamamen değişen Angular Framework’ undan bahsedeceğim. Angular 2 den sonra artık TypeScript kullanıyoruz. TypScript Javascriptin superset halidir.

Bildiğiniz üzere JavaScript üzerinde tipler yoktur. Fakat TypeScript üzerinde Classlar interfaceler ve en önemlisi ise Type yani tipler bulunur.

JavaScripte nazaran daha güçlü kodlar yazma imkanı sağlar.

Browserda typscript olarak çalışmaz. Javascripte compile edilir. Bunun neticesinde sağ tıklayıp inspect ettiğimiz zaman aslında HTML sayfasında Compile edilen javascript dosyalarını görebilirsiniz.

Başlangıç için :

Makinanınzda node js kurulu olmalıdır. Bunun sebebi ise bizim Angular içerisinde kullanacağımız bazı kütühaneleri buradan çekecek. Aslında Node js kullanım sebebimiz tamamen npm yani maven ya da gradle gibi kullanıyor olacağız burada.

Node JS :https://nodejs.org/en/download/ bu adresten indirme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci olarak Angular CLI yani angular kodlarımızı compile edeceğimiz yeni moduller oluşturabileceğimiz CLI ın kurulması gerek. Bu kısımda cihaz üzerinde kurduğumuz için proje ve ortam gerekmemektedir.

Angular CLI kurulumunu ise 

npm install -g @angular/cli

ile sağlayabilirsiniz. Bu kısımdan sonra bir projeye ihtiyacınız olacak. Bu kısımda ben Visual Studio Code kullanmayı tercih ediyorum. Hızlı ve kendi içerisnde bulunan Integrated Terminal yüksek oranda kullanışlılık sağlıyor.

https://code.visualstudio.com/ buradan çok kolay şekilde indirip kullanabilirsiniz.

 



Bu kısımda Visual Studio Code içerisinde açtığınız terminalde projenin olduğu klasöre gidip,

ng new my-first-try

sizin için basic bir angular projesi oluşturacaktır. Ardından

ng serve --open

 

ile ilk uygulamanızı çalıştırabilirsiniz. !! Bu kadar basit !